سرگرد دکتر وحید عضدی رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمان در مراسم افتتاحیه نمایشگاه بیانیه گام دوم انقلاب و ناجا- کرمان به تشریح سیر تحولات ناجا در طول دوران انقلاب اسلامی تا تمدن نوین اسلامی پرداخت و بیان داشت:
إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ (سوره رعد، آیه 11)
«خداوند سرنوشت هیچ قوم (و ملتی) را تغییر نمیدهد مگر آن که آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند».
دکتر وحید عضدی بیان داشت: انقلاب اسلامی ایران، حرکت بزرگ مردمی برگرفته از حضور اقشار و گروههای مختلف به رهبری امام خمینی (ره) آغاز و با پیوستن نیروی نظامی و انتظامی به این انقلاب، زمینه سازی پیروزی آن را ایجاد و در 22 بهمن ماه سال 1357 به ثمر رسید.
اولین نهاد برگرفته از این انقلاب که حتی ریشه و خواستگاه آن قبلتر از انقلاب بر میگردد، کمیته انقلاب اسلامی است. از اولین روزهای استقرار حکومت برخاسته از انقلاب اسلامی، امام بر اتحاد گروهای اسلامی فعال در قبل از انقلاب و ایجاد تشکیلات منسجم جدید، اصرار داشتند. تجمع این گروهها در نهادی به نام «کمیته استقبال امام» و سپس «کمیته انقلاب اسلامی» امکان این امر را تسهیل میکرد. از جمله وظایف این گروهها؛ تهیه شعارها، حمل شعارهای پارچهای در تظاهرات، حفظ نظم، کمک به مجروحان و در جریان اعتصابات، توزیع مواد غذایی و سوختی از جمله نفت و سایر تدارکات بود.
کمیته استقبال با پیروزی انقلاب از بین نرفت بلکه در مدرسه علوی و رفاه تشکیلات بی تشکل خود را حفظ کرد و انتظام و حفاظت امور را به دست گرفت. سرانجام در روز 23 بهمن 1357 یعنی یک روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی به فرمان امام خمینی (ره)، کمیته انقلاب اسلامی به رسمیت درآمد، در موقعیتی که هیچ نیروی نظامی و انتظامی در کشور وجود نداشت، کمیته انقلاب اسلامی این نهاد جوشیده از بطن مردم برای اداره و نظم بخشیدن به وضع نابسامان جامعه تشکیل شد و حفاظت از انقلاب اسلامی و جان، مال و ناموس مسلمین را به عهده گرفت و عاشقانه از دستاوردهای انقلاب اسلامی حفاظت نمود.
در کنار کمیته انقلاب اسلامی، سایر دستگاههای انتظامی نظیر شهربانی و ژاندارمری در راستای برقراری نظم و امنیت کشور تلاش مجاهدانه کردند.
سال 1359 با شروع جنگ تحمیلی، شرایط امنیتی کشور پیچیدهتر شد. پلیس علاوه بر نقش تخصصی خود در دوران دفاع مقدس: یعنی (ایجاد نظم و امنیت در شهرها، روستاها، جادهها و ... به مبارزه با اشرار و گروهکها در شرق کشور، در جهت جذب و اعزام نیروی وظیفه به جبههها تلاش مظاعف مینمود) در کنار این وظایف همگام با سایر نهادها و سازمانها به فعالیتهای فرهنگی در حوزه تهییج و تجلیل در دوران دفاع مقدس، کمک رسانی در جبههها نظیر کمکهای نقدی و اهدای خون و همچنین حضور 126 هزار رزمنده از ناجا در 8 سال دفاع مقدس کارکنان در جبهها، گوشهای از خدمات حافظان بی ادعای امنیت کشور بود و در این راه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران 8 هزار و 500 شهید، 12 هزار و 500 جانباز و 2 هزار و 71 نفر آزاده در دفاع مقدس تقدیم این انقلاب نمود. رحمت خدا بر مجاهدانی که دفاع جانانه آنها منشأ دفاع پایانناپذیر برای ایران اسلامی تبدیلشده است و انقلاب و نظام را در برابر طوفانهای بزرگ بیمه کرد. این بستر شهادت محدود به دوران دفاع مقدس نشد و از زمان جنگ تحمیلی تاکنون نیروی انتظامی 13.000 شهید والامقامی و تعداد 20 هزار و 217 نفر نیز جانباز تقدیم نظام جمهوری اسلامی کرده است.
در سال 1370 سه سازمان انتظامی (ژاندارمری، شهربانی و کمیته انقلاب اسلامی) در یکدیگر ترکیب و سامانه پلیسی یکدستی به نام نیروی انتظامی حاصل شد. پایداری و استمرار امنیت جامعه است این رسالت خطیر و بس ثقیل در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، بر عهدۀ نیروی انتظامی گذارده شد.
در طول این چهل سال از عمر پر برکت انقلاب اسلامی که با فراز و فرودها، حوادث تلخ و شیرین بسیاری همراه بود، پلیس در تمامی لحظات، کنار مردم و یاور ولایت، استوار ماند تا خدشهای بر آن وارد نشود.
با نگاهی به فرآیند تدریجی اهداف انقلاب اسلامی در مییابیم که این زنجیره با حلقه «انقلاب اسلامی» آغاز شده و پس از تحقق «نظام اسلامی»، «دولت اسلامی» و «جامعه اسلامی» در نهایت به «تمدن اسلامی» منتهی خواهد شد. بر همین اساس برای تحقق این روند بایستی نظم و امنیت جاری و ساری باشد تا صعود و نزول جامعه تحقق یابد.
از آنجا که قوام و دوام حکومتها در گرو پایداری و استمرار امنیت جامعه است. نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به عنوان بخشی از حاکمیت، مسئول حفظ امنیت، آسایش و آرامش عمومی مردم جامعه را برعهده دارد و طی سالهای گذشته، تغییر و تحوّلات زیربنایی و اساسی فراوانی به منظور ایفای هرچه بهتر نقش خود ایجاد نموده که تحوّل در منابع انسانی، آموزش، امور انتظامی، مبانی فرهنگی و اجتماعی، امور تخصصی، خدمات انتظامی، تحقیق و پژوهش، نوسازی و.... گوشهای از آن است.
با بیان این موارد از تحوّلات در نیروی انتظامی، میتوان بیان کرد که: رویکرد پلیس با گذر از «پلیس تهدید محور» به «پلیس جامعه محور» تبدیل شد، اما در شرایط فعلی راهبرد ناجا به سمت «پلیس آینده نگر» تبیین شده است.
ناجا علاوه بر خدمات انتظامی بیشماری که در طول چهل سال از وقوع انقلاب داشته در راستای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب و حرکت به سوی تمدن اسلامی در افق چهله دوم آن گامهای اساسی و هدفمند برداشته و در جهت تثبیت و استمرار امنیت پایدار برنامهریزی و افق سازی نموده است.
رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمان بیان داشت: برای تحقق جامعه اسلامی و حرکت به سوی تمدن اسلامی بر اساس منظومه فکری مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، از خودسازی آغاز و در جهت جامعه سازی و حرکت به سمت تمدن سازی شاخصهای نظیر؛ 1. پلیس در تراز انقلاب اسلامی: (پلیس اسلامی، پلیسی برای مردم نه بر مردم)، 2. پلیس جامعه محور، 3. پلیس دانش بنیان، 4. پلیس در دسترس، 5. پلیس مقتدر و رئوف، 6. پلیس پویا، 7. پلیس آینده محور، 8. پلیس مطالبه گر، 9. پلیس امین، 10. پلیس نقدپذیر و پاسخ گو، 11. پلیس تعالی محور، 12. پلیس ایثارگر، 13. پلیس مشارکت پذیر، 14. پلیس مردم یار، 15. پلیس تخصص محور، 16. جوان گرایی تعیین نموده و در این راستا گام برداشته است.
در پایان دکتر عضدی افزود: امروزه نیروی انتظامی با استفاده از تمام ظرفیتها و استعدادهای داخلی خود و جلب مشارکتهای مردمی با استعانت از هفت توصیه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در بیانیه گام دو انقلاب؛ 1. عزت ملی و مرزبندی با دشمن، 2. علم و پژوهش، 3. اقتصاد، 4. معنویت و اخلاق، 5. عدالت و مبارزه با فساد، 6. استقلال و آزادی، 7. سبک زندگی با امید به آینده روشن، فصل جدیدی از انقلاب اسلامی را آغاز و گام های استواری به سمت آینده تمدن نوین برداشته تا بتواند الگویی مناسب برای ملتهای مستضعف و آزادیخواه جهان باشد و بتواند شرایط تحقق حیات طیبه مهدوی را فراهم سازد.