سرگرد دکتر وحید عضدی رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمان ضمن تبریک هفته نیروی انتظامی به تشریح شعار روز اول هفته ناجا با عنوان «حفظ ارزشها، ولایت مداری، پلیس تراز انقلاب اسلامی» پرداخت.
دکتر عضدی در ادامه بیان داشت:
با توجه به اینکه شعار امسال هفته ناجا «باهم برای امنیت و سلامت» در نظر گرفته شده است. دلیل بر اهمیت بالای دو نعمت امنیت و سلامت است. قطعاً از همین منظر است که پیامبر اکرم (ص) بیان داشته است: «النعمتان مجهولتان، الصحه و الامان» (دو نعمت مجهول است که مورد قدر ناشناسی و ناسپاسی است یکی امنیت و دیگری سلامتی).
امروز جهان که به طبع آن کشورمان درگیر ویروس منحوس کرونا شده است و با سرعت در حال پیشروی و درگیر کردن طیف زیادی از مردم به خود است و متأسفانه روزانه شاهد مبتلا شدن زیادی از مردن و همچنین مرگ و میر ناشی از آن هستیم، حتماً درک بهتری از سلامت برای همه ما متصور است و هیچ نعمتی گواراتر از امنیت وجود ندارد و ناامنی بزرگترین مصیبت برای هر کشور و جامعه است. شاید یادمان بیاید در همین جند دهه گذشته به خصوص دهه 70 به بعد در همین استان کرمان به خصوص مناطق جنوبی و شرقی استان کرمان حتی خیلی از شهرستانهای استان شاهد ناامنیهای مختلفی نظیر شرارت، آدم ربایی، زورگیری، سرقت مسلحانه، حضور راحت اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر و ... بودیم؛ ولی امروز به لطف خداوند منان و تلاش و مجاهدت دستگاههای امنیتی و انتظامی در این استان شاهد بالاترین احساس امنیت در بین مردم نسبت به سایر نقاط کشور هستیم و این مهم امکان پذیر نبوده است مگر با مشارکت مردمی، همگامی و همراهی سازمانها و نهادها و همچنین مجاهدت، ایثار و تلاش سیستمهای امنیتی به خصوص نیروی انتظامی بوده است.
با این پیش مقدمه بر خود لازم میدانم که تشکر و قدردانی کنم از تمام عزیزان، تلاشگران در حوزه امنیت و سلامت که مجاهدانه این دو نعمت را برای ما ایجاد نمودهاند تا احساس آرامش کنیم و به همین منظور وظیفه همه ما است که قدردان و سپاسگذار این عزیزان باشیم و در حوزه سلامت با رعایت پروتوکولهای بهداشتی به خصوص ماسک زدن، رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از مسافرتها و مهمانیهای غیرضروری به آنها کمک کنیم و در حوزه امنیت با مشارکت در پیشگیری از جرائم و همچنین بزرگداشت هفته ناجا که بستر مناسبی است برای قدردانی از زحمات سبزپوشان ناجا که در طول یکسال گذشته صادقانه، مجاهدانه و مقتدرانه تلاش کردند.
حفظ ارزشها
یکی از مهمترین وظایف نیروی انتظامی، حفظ ارزشهای اسلامی در جامعه است. تمام سعی پلیس این است که در قالب پلیس در تراز انقلاب اسلامی خدمتگزار مردم بوده و در کنار آن، پایههای دینی و اعتقادی خود را نیز تقویت کند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و طی نزدیک به چهل و دو سال از عمر با برکت این انقلاب، پلیس جمهوری اسلامی ایران، توانسته با تغییرات اساسی که در خودش ایجاد کرده، در تحقق پلیس در تراز انقلاب اسلامی گامهای موثری بر دارد.
جایگاه و نقش نیروی انتظامی در پاسداری از دستاوردهای انقلاب اسلامی، در کنار دیگر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بر کسی پوشیده نیست، در این میان بزرگترین وظیفه این نیرو بر اساس سخنان مقام معظم رهبری ( مد ظله العالی) و فرماندهی معظم کل قوا، پاسداری از ارزشهای اصیل انقلاب اسلامی است.
حفظ ارزشهاي نظام و ارتقاء امنيت و مقابله با اخلالگران نظم و امنيت و برقراري انضباط مهمترين وظيفه پليس است که با تمهيدات و مشارکتهاي مردمي در اين حوزهها بسيار موفقیت آمیز بوده است.
از آنجا که شهدای گرانقدر در زمان خود تلاشهای بسیاری برای حفظ ارزشهای اسلام کردند، امروز وظیفه همه به خصوص نیروی انتظامی است که از این ارزشها دفاع کرده و آنها را حفظ کند.
ولایت مداری
نیروی انتظامی افتخار میکند که از نعمت ولایت بعنوان فرمانده کل قوا برخوردار است. البته این نعمت مختص همه نیروهای مسلح است و افتخار بزرگی در شغل با عظمت انتظامی که به صورت مستقیم زیر نظر و فرماندهی ولی فقیه، حکیم و شجاع است. شاکله نیروی انتظامی بر مبنای ولایت مداری شکل گرفته است. وضعیت مطلوب در نیروی انتظامی همان است که در گام دوم انقلاب اسلامی شاخصهای آن از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شده است. بر اساس منشور «گام دوم انقلاب اسلامی»، نیروی انتظامی در تراز انقلاب اسلامی نیرویی است که بتواند نظم و امنیت و اجرای قانون را در جامعه تضمین کرده، پلیس مقبول اجتماعی باشد و پشتیبانیهای اجتماعی را به همراه داشته باشد که خوشبختانه سازمان پلیس بر اساس نظر سنجیهای معتبر و متقن، جزء سازمانهای محبوب و قابل اعتماد در سطح جامعه است.
امروز ما بایستی مکتب حاج قاسم را الگو و شاخص کار خود قرار دهیم: بارزترین ویژگی حاج قاسم ولایت پذیری و ولایتمداری ایشان است، به طوری که همواره گوش به فرمان ندای رهبری بود و سخنان گرانبهای رهبری نیز نقشه راه حرکتش بود. «ولایت فقیه» برجستهترین فراز وصیتنامه مبسوط سردار شهید سلیمانی است. این مهم از سطور آغازین وصیتنامه شروع شده و تا خطوط نهایی آن استمرار پیدا کرده است و این بیانگر عظمت ولایت فقیه در فکر او و سلوک او به حساب میآید.
تعابیر سردار سلیمانی در این وصیتنامه پرنکته، درباره ولایت فقیه و ولیامر خیلی جالب و درسآموز است؛ «حکیم»، «مظلوم»، «خامنهای عزیز که جانم فدای او باد»، «تنها نسخه نجاتبخش امت»، «خیمه رسولالله»، «والله والله والله اگر این خیمه آسیب ببیند، بیتاللهالحرام آسیب میبیند»، «از اصول مراقبت کنید، اصول یعنی ولیفقیه خصوصا این حکیم، مظلوم، وارسته در دین، فقه، عرفان، معرفت»، «خامنهای عزیز را جان خود بدانید»، «مقدس»، «این ولایت، ولایت علیابنابیطالب است»، «خیمه ولایت، خیمه حسین فاطمه است»، «دور آن بگردید، با همه شما هستم»، «ولایت فقیه رنگ خداست، این رنگ را بر هر رنگی ترجیح دهید»، «با جان و دل به توصیه و تذکرات او بهعنوان طبیب حقیقی شرعی و علمی، عمل کنید» و «شرط اساسی احراز مسئولیت، اعتقاد حقیقی و عمل به ولایت فقیه است». هرکدام از این کلمات و عبارات، بخشی از تفکر سردار شهید را نسبت به ولایت فقیه و حضرت امام خامنهای - دامتبرکاته- بیان میکند. بهطور خلاصه او رهبری را حکیم، محور، نعمت اعظم، خدایی، طبیب حقیقی، مطاع و در عین حال مظلوم میداند.
پلیس تراز انقلاب اسلامی
پلیس جمهوری اسلامی ایران، به واسطه رویکرد جامعه محوری و فعالیت در بستر جامعه اسلامی، همواره در مسیر تبدیل شدن به الگوی پلیس اسلامی در بین کشورهای مسلمان بوده است. یکی از اسناد بالادستی که میتواند به تحقق بیشتر این هدف یاری رساند اندیشههای مقام معظم رهبری (مدظله العالی) است.
نیروی انتظامی به واسطه مأموریتهای ذاتی خود، دارای بیشترین ارتباط با مردم بوده و هست، بنابراین برخورد و رفتار اسلامی با مردم بسیار حائز اهمیت است، همواره اخلاق مداری و برخورد شایسته با مردم، از رویکردهای کارکنان ناجا است. پلیسی میتواند مشارکت مردمی و مساعدت عمومی را جلی کند که علاوه بر متخصص بودن، متعهد نیز باشد که یکی از گامهای اساسی در این مسیر تربیت پلیس اسلامی است.
ویژگی پلیس اسلامی را در سه بُعد فردی، اجتماعی و سازمانی را میتوان تقسیم کرد:
ویژگیهای فردی: در سه محور اعتقادی، اخلاقی و رفتاری را معرفی و بیان کرد: خداباوری، معادباوری، خودباوری، نبوت، ولایت مداری، ولایت باوری، احساس حضور دائمی در محضر خداوند از ویژگیهای فردی از منظر اعتقادی است. تواضع، فروتنی، فرو بردن خشم نابجا، یاد مرگ را نیز از دیگر ویژگیهای فردی از بعد اخلاقی برشمرد.
یک پلیس در تراز اسلامی باید به ویژگیهای فردی از منظر رفتاری نیز زیبنده باشد که بندگی خداوند، ایستادگی در مقابل ظلم و ستم، تولی و تبری، وقار، متانت، زهد، ساده زیستی، دانش اندوزی، حفظ زبان از خطاو گناه، پاک چشمی، مراقبه و محاسبه اعمال، فداکاری و ... برخی از این ویژگیها است.
ویژگی اجتماعی: مردم داری، خوش اخلاقی، امر به معروف و نهی از منکر، رعایت حقوق مردم در تمام زمینهها، وفای به عهد و ... از ویژگیهای اجتماعی پلیس در جامعه باید باشد.
ویژگی سازمانی: پلیس باید به لحاظ سازمانی نیز دارای ویژگیهای خاصی باشد که سلامت و توان جسمی، روحی، حسن شهرت، رعایت شئونات سازمانی، امانت داری، عدالت محوری، تکریم ارباب رجوع، نظم و انضباط ظاهری و رفتاری برخی از این ویژگیها است.
در مجموع شاخصهای پلیس اسلامی در تراز انقلاب اسلامی را میتوان: ولایت مدار، عفیف و محجوب، پلیس مکتبی، پلیس مبتنی بر گفتمان انقلاب اسلامی، مردم داری، خوش اخلاقی، امر به معروف و نهی از منکر، رعایت حقوق مردم در تمام زمینهها، وفای به عهد و در پلیس اسلامی، خدمت به مردم، تکریم و احترام ارباب رجوع، سلامت در خدمت و صحت عمل از ضروریات و بدیهیات به شمار میرود و بر پایه پاسداری از ارزشهای اسلامی و نیز حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی استوار است.
نباید فراموش کرد که پلیس بدون ویژگیهای اسلامی، هرچند اندک، به هیچ روی زیبنده جامعهاسلامی متمدّن و فضیلتگرای ما نیست و نیز با مقصدهای عالی حکومت اسلامی سازگار نمیباشد؛ حکومتی که همه ارکان تصمیمگیری و مدیریت آن را باید مؤمنان و صالحان تشکیل دهند و قرآن کریم نیز فراهم سازی زمینه های والاترین ارزشهای اخلاقی در حیطههای فردی، خانوادگی، اجتماعی و سازمانی را بهدست و همّت آنان نوید دادهاست. بدین ترتیب مهمترین رسالت پلیس مسلمان تحقق کامل این نوید قرآنی است.