سرگرد دکتر وحید عضدی رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمان به تبیین شعار روز دوم هفته ناجا «اقتدار توام با رأفت، هوشمند سازی، خدمت صادقانه» پرداخت و بیان داشت:
اقتدار توام با رأفت
قدرت، مشروعیت و محبوبیت سه مؤلفه نیروی انتظامی در انجام مأموریتهایش محسوب میشود. مردم به صداقت، رأفت، خدمت و اقتدار پلیس ایمان دارند و ما امروز با یکپلیس مقبول و محبوب در کشور مواجه هستیم و از سوی دیگر معتقدیم که امروز سرمایه اجتماعی پلیس در حال افزایش است.
امروز نیروی انتظامی مظهر سه چیز مهم است:
اول: دیانت. آنچه كه ناشی از دیانت است مثل عفت، اخلاق نیك و اسلامی؛
دوم: رافت، رحمت، مهربانی با مردم؛
سوم: اقتدار، هوشیاری و هوشمندی كه از لازمههای نوع ماموریتهاست.
مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در بیانات مختلف تأکید بر اقتدار توأم با رأفت در نیروی انتظامی بوده است به طوری که (16/11/1383) بیان داشتند: «نيروى انتظامى مظهر اقتدار، رحمت و عطوفت نظام است» همچنین در تاریخ (29/06/1390) نیز بیان داشتند: «نیروی انتظامی همواره باید هم مظهر اقتدار و نظم و هم مظهر مهربانی، رأفت و رحمت در جامعه باشد».
مقام معظم رهبری؛ 08/02/99 بیان داشتند: «بحمداﷲ این خدمتگزاري و زحمت کشی نیرويانتظامی امروز براي بسیاري از مردم ما روشن شده. توصیهي من همیشه در طول سالهاي گذشته و در دوره هاي مختلف به نیرويانتظامی این بوده که شما یک روي اقتدار دارید، یک روي رحمت، و اینها مکمّل هم هستند؛ اقتدارشما هم به درد این ملّت میخورد، رحمت شما و مهربانی شما هم به درد این ملّت میخورد. این رحمت را خوشبختانه مردم دارند میبینند و در بخشهاي مختلف هم اقتدار نیروينظامی مشهود است.»
همه ما پیرو مکتبی هستیم که سراسر وجودش مهربانی و مهرورزی است و پلیس به عنوان یار مهربان و مقتدر این مکتب، وظایف و مسئولیتهای مهم و بزرگی دارد که به چند نمونه آن به شرح زیر اشاره میشود:
1- نیروی انتظامی با توجه به نوع ماموریتهایی که دارد از مرز گرفته تا مرکز کشور در معرض دید مردم، دیپلماتها و توریستهای کشورهای خارجی قرار دارد و به تعبیر دیگر ناجا ویترین نظام اسلامی به شمار میآید، همانطور که ویترین یک مغازه گویای نوع اجناس و کم و کیف آن در درون مغازه و نقش مهمی در جذب مشتری دارد و هرچه ویترین زیباتر و جذاب تر باشد قطعاً عابران بیشتری را مجذوب خود و در نهایت افراد زیادی را به درون مغازه جهت خرید سوق میدهد، نیروی انتظامی هم حکم ویترین برای نظام اسلامی را دارد و باید رفتار، گفتار، سیمای ظاهری و پوشش آن به گونهای منطبق با اعلا مرتبه شرع مقدس باشد. در هر شرایطی رفتار و عمل پلیس باید مملو و مزین به مهربانی و سیمایش مزین به مهروزی و گفتارش معطر به مهر آفرینی باشد.
مقام معظم رهبری (مدظله العالی) 26 تیرماه 1379 در جمع دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین خطاب به نیروهای انتظامی میفرمایند: «به مردم مهربانی کنید و برای آنها همچون برادرانی مهربان و خدمتگزارانی صمیمی و دوستانی که در هنگام آسایش آنها بیدارند تا به آنها آرامش ببخشند ظاهر شوید.
باید توجه داشت پلیس در هر دقیقه و حتی هر لحظه میتواند یک فرد و یا افراد زیادی را با مهربانی و مهرورزی مجذوب اسلام و نظام کند و کالای تقوا و سعادت و خوشبختی را به آنها عرضه کرده و خود نیز در پرتو اعمال صالح، رستگار و خوشبخت شود و یا نعوذ بالله با رفتار و گفتار و سیما و پوشش نامناسب خود در هر دقیقه یک و یا دهها نفر را از دین و نظام اسلامی گریزان و سبب انحراف آنها شود و خود نیز در زمره مغضوبان خدا و جزء خاسران قرار گیرد.
2- در بعضی از مواقع و بعضی از امور مانند امر به معروف و نهی از منکر و نظم و انتظام جامعه و امور ترافیکی و حتی عملیات انتظامی و ... پلیس زبان نظام مقدس اسلامی به شمار میآید.
نحوه عملکرد پلیس باید به مانند زبان یک پدر عالم با نشاط و مهربان باشد، که وقتی با فرزندان خود حرف میزند و یا نصیحت میکند کلامش خیرخواهانه و پر مهر و مهر آفرین و امید بخش و با نشاط باشد.
همانطور که پدر مهربان، کلمات را هدفمند انتخاب و حکیمانه بیان میکند تا خواسته هایش صد درصد تحقق یابد پلیس نیز وقتی در مکانی به عنوان یک نیرو برای انجام امور محوله میایستد باید کاملاً هوشیار باشد و بداند که تمام حرکات او و حتی نوع ایستادنش و نگاهش به نوعی سخن گفتن و انتقال پیام مثبت و یا منفی به دیگران است و این پیامها میتواند هدفمند، حکیمانه، مؤدبانه و مهربانانه باشد یا بی ادبانه و خشن باشد و انتظار از پلیس به عنوان نخبه تاثیرگذار جامعه قسم اول است و این خواسته، مقام معظم رهبری از پلیس است.
هیچ گاه فراموش نکنیم که مردم عملکرد بد پلیس را به حساب نظام و دین پر مهر اسلام میگذارند. و این گناه بزرگ و نابخشودنی است. پس پلیس باید همواره مواظب خود باشد که ناخواسته از مکارم اخلاق دور نشود. از این رو لازم است هر روز خود را ارزیابی کرده و این پیام خدای مهربان را تابلو کند و در قلب خود جای دهد و به آن عمل نماید تا از کید ابلیس و ابلیس صفتان در امان و از آنها دور باشد و آن پیام که در سوره حشر آمده این است:«ای کسانی که ایمان آورده اید از مخالفت خدا بپرهیزید و هرکس باید بنگرد تا برای فردایش چه چیز از پیش فرستاده، از خدا بپرهیزید که خداوند از آنچه انجام میدهید آگاه است»
برخی نقشآفرینیهای مأموریتی نیروی مقتدر انتظامی، را میتوان: مقابله با عوامل تهدیدگر امنیت مرزها، امنیت اجتماعی، امنیت اقتصادی، امنیت اخلاقی، مقابله قاطعانه با اشرار، قاچاق کالا و ارز جرایم فضای مجازی و ارتقای ظرفیتهای سازمانی در مدیریت آسیبهای شهری، جادهای، مرزبانی، خدمات اجتماعی، صیانت از جامعه در برابر هجمه دشمن به بنیانهای فکری و اخلاقی و استفاده از سامانههای نوین در مبارزه با پدیدههای مخل امنیت و... کارنامه افتخارآمیز این نیرو را در معرض قضاوت و تصدیق همگان قرار داده است.
هوشمند سازی
امروزه به تناسب رشد سریع تحولات محیطی در جهان، سازمانها نیز در مسیری حرکت میکنند که بتوانند خود را در همسویی با این تحولات محیطی هماهنگ کرده تا اهداف و رسالت خود را تحقق بخشند. چالشهای محیطی عصر حاضر از نظر پیشرفت سریع فناوری، افزایش انتظارات ارباب رجوع و ضرورت انعطاف پذیری، سازمان را به مسیری جهت جستجوی راهی برای رشد و تعالی قرار میدهد.
برای رسیدن به پلیس در تراز جمهوری اسلامی ایران در گام دوم انقلاب به مولفههایی نیازمندیم که یکی از آنها هوشمندسازی است تحقق پلیس هوشمند و هوشمندسازی پلیس یکی از اولویتهای جدی ناجا میباشد.
هوشمندسازی از اولویتهای نیروی انتظامی به شمار میآید به طوری که اقدام به راه اندازی قرارگاه طرح هوشمند سازی در ناجا نموده است. بر همین اساس ناجا با یک اراده قوی و جمعی وارد گام عملیاتی و پیاده سازی هوشمند سازی شده و با یک طرح مدون و با زمان بندی مناسب به پیش میرود و در مسیر اجرا نیز نوسازی انجام میشود. پلیس هوشمند: یعنی دقت بالاتر، سرعت بیشتر، اشراف بیشتر و اقتدار بیشتر در ماموریتها و مبارزه مقتدرانه با هرگونه ناامنی و بی نظمی و قانون گریزی و کیفیت ارائه خدمات به مردم را افزایش مییابد.
پلیس با بهره گیری از نقطه نظرات متخصصان و کارشناسان با تجربه بالایی که در گذشته کسب نموده است؛ قصد دارد طی یک برنامه منسجم ۳ ساله طرح پلیس هوشمند که به تایید مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نیز رسیده را عملی کنیم. در این طرح نسبت به کاهش چشمگیر جرایم و آسیبهای اجتماعی، ارتقای رضایتمندی مردم از پلیس و حرکت به سمت پلیس در تراز جمهوری اسلامی گام برداشته و با اجرای موفق آن، الگویی برای دیگران گام برداشته است.
استفاده از فناوریهای روز و تجهیزات علمی پیشرفته از جمله برنامههای نیروی انتظامی است که متناسب با هر زمان برای دستیابی به اهداف سازمانی همواره مورد توجه قرار گرفته است. بکارگیری تجهیزات بروز و مدرن، استفاده از فناوریهای نوین در رصد و کشف و پیشگیری جرائم همگام با تغییر و تحولات اجتماعی، تغییرات مداوم، مستمر و بهینه ساختارهای سازمانی (لجستیک و نیروی انسانی) متناسب با انتظارات روز جامعه، تعالی بخشی به ساختارهای پلیس با الگوهای ایرانی و اسلامی.
مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنهای بر حفظ بیداری و هوشیاری و هوشمندی است. خاصیت نیروی نظامی و انتظامی، همین هوشیاری و هوشمندی است؛ فریب نخوردن و همه جا حضور داشتن. نیروی انتظامی باید این سه خصوصیت «ایمان»، «اقتدار» و «هوشیاری» را به طور روز افزون در خود به وجود بیاورند و هرچه هست، بیشتر کنند؛ مردم هم باید به چشم برادران حافظ نظم و امنیت به آنها نگاه کنند.
با توجه به عزم جدی برای تحقق هوشمندسازی پلیس در یک برنامه مدون سه ساله، تا سال 1400، پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا، در تحقق هوشمندسازی پیشتاز و پیشگام است که توانسته بخشی از مدیریت ترافیکی و ارائه خدمات لازم به کاربران ترافیک ارائه نماید. همچنین روند هوشمندسازی تمام پلیسهای تخصصی را با دقت و جدیت بررسی و دنبال میشود. پلیس ضمن ارتقاء انگیزه و دانش کارکنان خود به دنبال هوشمند سازی و بهرهوری از تجهیزات به روز، در تحقق هوشمندسازی و پلیس هوشمند است.