سرگرد دکتر وحید عضدی رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمان بیان داشت: آیین ‏ها ‏در هر سطح و مرحله‏‏ ای ‏و در هر بستر و قومیتی سبب ساز فواید فرهنگی بسیاری هستند. آیین‏ ها ‏سبب ایجاد مَنشِ اصیل و باهوّیت، که سرشار از ‏‏ارزش‏ های اخلاقی و کُنش‏ های ‏مترقی انسانی می‏ باشند، می ‏شوند.

آیین‏ های ‏«سور» و جشن و شادی آوری نیز در ایران قدمت دیرینه دارند. ‏‏مثلاً آیین «سور» یا شادی آور؛ چهارشنبه سوری است. آیین چهارشنبه سوری در چهارشنبه‏‏ ی ‏پایان هر سال در نیایش نیروهای فراطبیعی و در به پیشواز رفتن فصل بهار انجام می‏شود. یعنی به عبارتی، پایان هر سال مصادف با آغاز است. ایشان در ادامه به تشریح تاریخچه جشن سده (آیین پیشوازی نوروز) و چارشنبه سوری و ارتباط آن با ایجاد نظم و امنیت اجتماعی بیان داشت:

 جشن سدّه؛ آیین پیشوازیِ نوروز

در ریشه‏ های ‏پیداییش آیین جشن سدّه که پنجاه روز مانده به عید نوروز برگزار می‏ شود‏ امّا و اگرهای فراوانی هست، امّا آنچه که از ظاهر اَمر بر می‏ آید: «در بسیاری از روستاها و شهرهای ایران، سّده را در روز بهمن جشن می‏ گیرند‏ ومی گویند «سده» یعنی صد شبانه روز (50 روز و 50 شب) مانده به عید نوروز.»

البته در آیین جشن سدّه که با آتش افروزی همراه است، آتش نشانی وَ کُنشی برای گرم کردن هوا، و استقبال از هوای گرم سِال نو است. و در بین ایرانیان اصیل که همواره آیین کهن خود را پاس داشته‏ اند، رواج دارد. «آتش افروزی، سیمای اصلی جشن سدّه است.»

 

چهارشنبه سوری؛ آیین پیشواز نوروز

چهارشنبه سوری که یکی از آیین‏ های ‏ویژه پیشواز سال نو می ‏باشد که پیش از سال نو، در آخرین چهارشنبه‏‏ ی ‏سال برگزار م ی‏شود. در این آیین که ‏‏‏معمولاً هفت توده‏‏ی ‏هیزم درست می‏ کنند و آتش می ‏زنند و از روی آن جَست می‏ زنند به گونه ‏‏ای ‏که‏ پس از هَر جَست، عبارت "زردیِ من از تو/ سُرخی تو به من" را زمزمه می ‏کنند، به گونه ‏‏ای ‏از طریق آتش تقدیس می‏ شوند‏ و سُرخی و پاکی آتش را از آنِ خود می ‏کنند، وَ جذابیت‏ های ‏ویژه‏‏ای ‏به آیین استقبال نوروز می‏ دهند.

چهارشنبه سوری همانطور که از نامش پیداست، چهارشنبه‏‏ ای ‏سرشار از سور و جَشن است. چندسالی است که دچار تحریفات و عناصر بحران زا شده ست. البته چندسالی ست که ترقه بازی و صداهای هولناک حاصل از انفجار ترقه، فضای صمیمی و با هویت چهارشنبه سوری را مخدوش کرده بود و این ضایعه‏ داشت کم کم تبدیل به یک بحران اجتماعی در اَمر تفریحات در آیین پیش نوروزی می ‏شد و اینکه به خود اجازه ندهیم به خاطر یک لحظه شاد بودن خود، یک عمر فردی را نقص عضو و دچار آسیب دیدگی کنیم و بجای اینکه با خرسندی و شادمانی به استقبال بهار برویم، بهار خود و دیگران را به خزان تبدیل نکنیم. 

اینکه امروزه مراسم چهارشنبه سوری دستخوش تحریف و ترقه بازی شده است را شاید باید در عدم ایجاد بستر مناسب تخلّیه ‏‏ی ‏هیجانات جامعه بویژه قشر جوان باید دانست یا شاید باید در عدم ایجاد بستر مناسب تخلّیه‏‏ی ‏هیجانات جامعه بویژه قشر جوان باید دانست. طبیعی ست که جامعه‏‏ ای ‏در آن سرانه‏‏ ی ‏ورزش و مطالعه نیز در آن سّهم قابلی ایفا نمی‏ کند و همچنین هیجانات و عواطف ملّی و قومی همواره دستخوش تفسیر به رأی برخی از مدعیان می ‏شود، نمی‏توان انتظار رعایت صحیح یک آیین را، و در اینجا؛ آیین چهارشنبه سوری را داشت.

دکتر عضدی در ادامه بیان داشت: نتایج تحقیقی که در این دفتر بر اساس اخذ اطلاعات و نظرات جمع آوری شده مجموعاً 54 نفر از کارشناسان فرهنگی، امنیتی و انتظامی استان کرمان توسط محقق آقای سعید پورزنگی آبادی انجام گرفته است نشان می دهد:

- 92 درصد بر این عقیده هستند  که اجرای آیین‌های کهن غیر فعال‏‏ می‌تواند‏‏ در راستای شادابی و افزایش امنیت مورد استفاده قرار گیرد.

- 62 درصد بر این عقیده هستند که آیین‌های شادی‌آور می‌توانند" در افزایش امنیت جامعه موثر باشند.

- 94 درصد بر این عقیده هستند که اجرای صحیح آیین چهارشنبه سوری می‌تواند سبب افزایش نشاط اجتماعی و تخلیه‌ی هیجانی شود.

- 72 درصد بر این عقیده هستند  اجرای آیین‌های نوروزی‏‏ می‌توانند"‏‏ در کاهش افسردگی و افزایش امنیت‏‏ جامعه موثر باشند.

در حوزه‏‏‏ی ‏امنیت روانی، نقش و کارکرد آیین‏ ها ‏(آیین‏ هایی ‏چون آیین‏های ‏شاد آور نوروزی، آیین چهارشنبه سوری و جشن سده، آیین‏ های ‏سرگرمی ساز چون «سیاه بازی») و در کلیت؛ کنش آیین‏ ها ‏که سبب گردهم آیی ارتباط حضوری و نفس به نفس افراد جامعه در مراسم آیینی می‏ شود می‏ توان در برآیند اجرای آیین‏ ها ‏به کاهش جرم و افزایش امنیت روانی نائل آمد.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

تماس با ما

اندیشکده نظم و امنیت استان کرمان در مکان دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمان واقع شده است.
آدرس این اندیشکده: کرمان- بلوار جمهوری، چهار راه فرهنگیان، ابتدای بلوار امام رضا، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمان

تلفن تماس: ٢١٨٥٩٢٧-٠٣٤نمابر:٣٢١١١١٠١

 

 

تمامی حقوق متعلق به دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمان میباشد.    Copyright © 2016 ana-kerman.ir

 

 

 

Template Design:Dima Group

Back to Top